Jaa tämä sivu

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

Suomen Mielenterveysseuran järjestöpäivät 26.-27.4 Tuusulan Gustavelundissa

Tänä vuonna järjestöpäivien aiheena oli " kulttuurista mielen hyvinvointia" ja tähän aiheeseen liittyen kaikki paikallisseurat esittäytyivät. Näistä esityksistä kumpusi mieleemme lukuisia meidän toimintaamme liittyviä uusia ja uudistettavia ajatuksia. Niiden ideoiden pohjalta voisimme pitää vaikka kunnon kehittämispäivän ...

Kulttuurista päivillä olivat puhumassa Terveyttä kulttuurista verkostoon koordinaattori Merja Isotalo joka kutsui itseään "kulttuurihörhöksi" sekä Mental Health Art Week- kummi muusikko Pave Maijanen. On uskomatonta kuinka vain mies ja akustinen kitara saavat tutut musiikkikappaleet kuulostamaan erilaiselta kuin radiosta tai levyltä kuunneltuna. Sanojen merkitys tuli lähelle, sanoisin jopa iholle.

 

Tärkeitä asioita käsitteli aluekoordinaattori Johannes Parkkonen, kun hän puhui otsikolla " Stigma Sucks". Hän kehotti kertomaan tarinoita, joista asiat jäävät mieleen. Hän myös sanoi, ettei ammattilainen ole paras viestinviejä, kun on kyse asenteiden ja mielipiteiden muuttamisesta.

Kampanjoinnin suhteen olisi tärkeä puhua jostakin kivasta esim. laittaa kuppikakkureseptin taakse ohje mielenhyvinvoinnista. Tehdään yhdessä mielenhyvinvoinnista kaikkien juttu ja osallistetaan muutkin kuin mt- kuntoutujat. Keskustellaan muuallakin kuin hoitotahoilla esim. työpaikoilla, harrastepiireissä ja ohjataan kulttuurin pariin. Osallistetaan luontevan toiminnan kautta luontevaan keskusteluun. Koko luentomateriaali on löydettävissä mielenterveysseuran extranetista.

Ray.n Janne Jalava korosti, että heidän avustuksella kuuluu tehdä vapaaehtoistyötä. Tämän me jo tiedämmekin! Hänen mukaansa on tärkeää osallistaa kohderyhmiä, sillä toiminnan sisältöjen kehittäminen on osa perustehtävää. Ak- avustuksella pitää kehittää!

Sunnuntain koulutuksen aloitti yli- innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki. Hänen mukaansa asioita pitäisi miettiä enemmän energian kautta. Mikä vie työssäsi energiaa ja innostusta? Mistä asioista innostut työssäsi ja saat energiaa? Kannattaisi miettiä, mikä estää toimimasta. Näin huomaisi mitkä arkiset asiat ei toimi ja mikäli ne eivät toimi, asialle olisi syytä tehdä jotain.

Strategia " on sitä mitä joka päivä tehdään" ja jos strategia täytyy laittaa paperille, niin siihen tulisi laittaa niitä todellisia toiminnan ydinasioita. Hän puhui siitä miten valtavan suuri investointi työntekijä on ja näin suuresta investoinnista kuuluisi pitää hyvää huolta. Tuulenmäen mukaan yhteiskunnan toiminta, työympäristö yms. toiminta suunnitellaan "mätämunien " ehdoilla. Tästä kärsii 99% ihmisistä, jotka olisi muutenkin tehnyt oikein. Hyviä keinoja paremman suunnitelman tekemiseen olisi kaikki läpinäkyväksi, jolloin näkyvät virheet ja onnistumiset, luottamuksen pitäisi olla rakennettu systeemiin, tunnin välein pitäisi halata, sillä siitä saa valtavasti energiaa. Tuulenmäki heitti ehdotuksen, että mitä jos organisoituisitte 1) asiakkaan päämäärien mukaan 2) yksilökohtaisen innostuksen (energian) mukaan 3) läpinäkyvyyden ja yksinkertaisuuden mukaan.

Tuulenmäen mukaan kehittää pitää kokeilemalla, ottamalla palautetta asiakkailta ja taas kokeilemalla. Riittävän kokeilemisen ja palautteen jälkeen voi vasta tehdä suunnitelman. (Tämä on ihan kuin meidän uuden tilan toiminta, hyvällä mallilla ollaan.)

Pentti Arajärvi esitti lauantaipäivän päätössanat. Hän puhui mm. aivojen toiminnasta. Aivojen toimintaan vaikuttaa neljä S-kirjainta.
Silakka – eli hyvä ja terveellinen ravinto
Sudoku – eli aivot pitävät kun niitä rasittaa. Aivot pitää laittaa töihin
Seura – Sosiaaliset suhteet, ystävät
Sienimetsä – ulkoilu, luonto sekä liikkuminen. Pitää kiinnittää huomiota isoihin mutta myös pieniin asioihin.
Yhtä kaikki terveellinen elämä on sama kuin aivojen hyvinvointi.

Järjestöpäivät järjestetään joka toinen vuosi ja tänä vuonna paikalla oli paljon ensikertalaisia. Ohjelma oli mielenkiintoinen, vaikkakin päivä oli tiivis ja vapaa-aikaa ei paljon seminaareilta jäänyt. Siitä huolimatta ehdimme tutustua uusiin ihmisiin ja saada hyviä ideoita miten eri mielenterveysseuroissa tehdään asioita ja jakaa myös meidän tapaamme toimia. Liittokokous pidettiin järjestöpäivien jälkeen, jossa käsiteltiin tärkeitä asioita. Kaikkineen reissu oli kannattava ja idearikas.

Näihin mietteisiin ...
Kirsi Tuomola ja Eija Harjunen